Tårta!
Georginatårta:
MANDELMARÄNGBOTTEN:
150 g sötmandel
2 dl florsocker
5 äggvitor
SOCKERKAKA:
2 äggulor
1 ägg
1½ dl socker
4 msk potatismjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 äggvita
VANILJKRÄM:
4 äggulor
8 msk florsocker
2 msk vetemjöl
5 dl grädde och mjölk
1 vaniljstång
1½ dl vispgrädde
FYLLNING:
1½ dl hallonsylt
2½ dl vispgrädde
ARBETSTID 1 TIMME OCH 20 MIN
GRÄDDNINGSTID MANDELBOTTEN 20 MIN
GRÄDDNINGSTID SOCKERKAKA 20 MIN
SPRINGFORM
MANDELMARÄNGSBOTTEN:
Sätt ugnen på 150 grader , smörj en plåt
1)Skålla, skala och mal mandeln, blanda med florsocker.
2) Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner dem i mandel/sockerblandningen.
3)Lägg massan på smord mjölad plåt och bred ut till en botten stor som springformen .Sockerkakan bakas i, Grädda 20 min
4) För försiktigt över marängbotten på bakgaller och låt den kallna
SOCKERKAKA:
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER
1) Vispa äggulor, ägg och socker. Rör ihop mjölsorterna med bakpulver och blanda med äggsmeten, Vipsa äggvitor till hårt skum och vänd försiktigt in den i smeten.
2) Lägg smeten i en välsmord och bröad springform och grädda i ca 30 min.
3) Lägg kakan på bakgaller att kallna, Dela den med en vass kniv i 2 bottnar.
FYLLNING:
1)Vispa äggulor och florsocker pösigt och tillsätt mjölet.
2)Koka upp gräddmjölken med den fläka vaniljstången. Häll hälften av den kokande vätskan under vispning över äggsmeten. Häll tillbaka i grytan och låt krämen sjuda upp ett par gånger utan att koka. Låt krämen kallna helt.
3)vispa grädden och vänd ner i den kalla krämen.
HOPLÄGGNING AV KAKAN:
1) Lägg mandelmarängsbotten på ett serveringsfat,lägg på hallonsylt och därpå hälften av krämen. Lägg på en sockerkaksbotten och sedan resten av krämen och till slut sista sockerkaksbotten.
2) Vispa grädden till hårt skum och bred den över kakan täckande både ovansidan och kanter,.. FÖr proffosionellt utseende så använd sprits och gör den snyggt ovanpå grädden
Kommentarer
Trackback